A blue tooth brush on the white background. Macro.
Házi praktikák, rendelői megoldások – Veszélyes a fogfehérítés?
2015-03-22
bone_graft
Mi az a csontpótlás?
2015-04-03

Hogyan mossunk fogat?

smiling young man with toothbrush

Hogyan mossunk fogat?

A fogmosás nem minden ahhoz, hogy fehér mosolyod és friss leheleted legyen, ennél sokkal fontosabb az átfogó tisztaság. Mikor megmosod a fogad, eltávolítod a plakkot (lepedéket), de egy vékony baktérium réteg marad a fogaidon, ami később cariest (szuvasodás) paradontozist (ínybetegség) és ha ezeket figyelmen kívül hagyod, az a fogak elvesztéséhez vezet. Most már tudod, mért kell fogat mosni, és ha szeretnéd megtanulni hogyan kell, akkor ez a cikk neked szól. Olvasd el!

1.Használj jó fogkefét

Válasz puha sörtéjű nylon fogkefét. Ez hatékonyan távolítja el a lepedéket, az ételmaradékot anélkül, hogy irritálná az ínyt, vagy erodálná a fogzománcot, mint ahogy a kemény sörtényű fogkefék teszik. A fogkefe legyen kényelmes a kézben és a feje elég kicsi ahhoz, hogy könnyen beférjen a nehezen elérhető fogakhoz, különösen a hátsó fogak oldalához. Ha nem fér be, valószínűleg nagy a fogkefe mérete.

 • Az elektromos fogkefe nagyszerű választás a lusta fogmosóknak, akik azt gondolják, hogy több időt kell ezzel eltölteni. Ez azonban nincs így, manuális fogkefével is lehet ugyanolyan jó munkát végezni, minden technika kérdése.
 • Kerülni kell a természetes állati eredetű sörtéből készült fogkeféket, mert kitűnően megtenyészik benne a baktérium

 

2.Cseréld a fogkeféd rendszeresen

A sörték elhasználódnak idővel, elveszítik rugalmasságukat és hatékonyságukat. 3-4 havonta újat kell venni, amint a sörték elkezdenek idomulni és elveszítik formájuk. De ez szemmel jól látható, ha ezeket a tüneteket látjuk a fogkefénken ne várjuk meg a 3 hónapot.

 • Egy kutatásból az derült ki, hogy több ezer mikroba telepszik meg a sörtékben és a markolaton.
 • Mindig mosd le a fogkefét fogmosás után, álló helyzetbe, fedetlenül tárold, hogy kiszáradhasson a következő használat előtt, ellenkező esetben a baktériumok szaporodnak.

 

3.Használj fluoridos fogkrémet

Nem csak segít eltávolítani a lepedéket, hanem erősíti a fogzománcot. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fluoridos fogkrémet nem lehet lenyelni, mivel egészségügyi problémákat okozhat.

 • Sokféle fogkrémet lehet kapni, különböző íny problémákra, fogszuvasodás ellen, fogérzékenység és foltos fogak ellen is. Hogy Neked mi a legjobb kérd ki fogorvososod tanácsát.

 

 

4.Használj fogselymet

A fogselyem használata épp olyan fontos, mint a fogmosás, hiszen eltávolítja a lepedéket, a baktériumokat és az élelmiszer maradékot, amik a szoros fogak közé ékelődtek, amit a fogkefe nem tudott kimosni, mert nem éri el. . Mindig fogmosás előtt fogselymezz és akkor biztosan tiszta lesz a fogad.

 • Ne feledd, hogy a fogselymet finoman, ne erőltetve húzd be a fogak közé, mert megsértheti az ínyt.
 • Ha úgy látod, hogy kényelmetlen a fogselyem használata, próbáld ki helyetted az interdentális fogköztisztító kefét, több méretben kapható, ugyan azt az eredményt éred el vele, mint a fogselyemmel.

 

5.Profeszionális fogmosás

Egy borsónyi méretű fogkrém elég a megfelelő fogmosáshoz. A túl sok fogkrém nagyon felhabzik és gyakran köpésre késztet és arra, hogy idő előtt abba hagyd, mert már tiszták a fogaid. Plusz növeli a fluorid gyomorba jutását, amit már említettem, hogy egészségtelen.

 • Ha a fogmosás fájdalmas, akkor próbáld finomabban és más fogkrémmel.
 1. Állíts be a sörtéket az íny vonalához 45 fokos szögben

Óvatosan mosd a fogad így körkörösen fentről le.

 1. Tölts legalább 3 percet fogmosással

Foganként 12-15 másodpercet kell szánnod arra, hogy rendesen, minden oldalról megtisztítsd. Ha ez segít, el lehet osztani a fogainkat negyedekre. Felső jobb, ball és alsó jobb ball. 30 másodperc minden negyedben és akkor legalább megvan 2 perc fogmosási idő.

 • Ha megunnád a fogmosást, próbáld meg tévénézés vagy zenehallgatás közben, ez segít, hogy elég ideig végezd a fogmosást.

 

 1. Mosd meg az őrlő fogakat is

Helyezd a fogkefét merőlegesen a szájba és tologassa a fogkefét oda-vissza. Ha az első fogak tiszták fordítsa meg a kefét és végezze ugyanezt a felső fogakon is.

 1. Kend meg a fogak belső felét is

Fogorvosok számolnak be arról, hogy nagy általánosságban, hogy a fogak belső fele kimarad a fogmosásból. Ne felejtsd el azokat sem.

 

 

 1. Finoman megmossuk a nyelvet is

Miután megmostad a fogaidat, a nyelvedet is óvatosan átsöpörheted a fogkefével. Ez segít távol tartani a rossz leheletet.

 1. Öblítsd ki a szád

Fogmosás után egy pohárnyi vízzel mindig öblítse ki a száját, hogy a lemosott baktériumok távozhassanak a szájüregből.

 1. Mosd le a fogkefét

Tartsd a fogkeféd folyó víz alatt pár másodpercig és a maradék fogkrémet távolíts el róla. Ha nem öblíted le rendesen a következő alkalommal az összes baktériumot vissza juttatod a szájba.

 1. Befejezés fluoridos alapú szájvízzel

Igyál egy korty szájvizet majd öblögess vele 30 másodpercig, majd köpd ki, de már ne öblítsd ki a szád. Ne nyeld le.

 1. Ne feledd, naponta legalább 2x kell fogat mosni

A legtöbb fogorvos napi 2x javasolja, egyszer reggel és egyszer lefekvés előtt. Ha van rá alkalom, akkor valahol a kettő között is javasolt megmosni. Próbáld elkerülni a főétkezések közötti nassolást.

Időpont kérés