Kedd, csütörtök: 09:00 - 14:00, szerda: 13:00 - 16:00

Saját membrán technológia

Mi is az a saját membrán technológia?

Az eljárás lényege, hogy a páciens saját véréből állítjuk elő a különböző sebészeti és sebgyógyulást elősegítő beavatkozásokhoz felhasznált membránt vagy gélt. A vérvétel biztonságos körülmények között, közvetlenül a beavatkozás előtt történik meg. A folyamat lényegében megegyezik a rutin vérvizsgálatoknál megszokott eljárással, semmilyen egyéb kellemetlenséggel nem jár. A levett vér ezek után centrifugába kerül, amiben körülbelül negyed óra alatt el is készül a saját membrán vagy gél, amely ezek után sokoldalúan és biztonságosan felhasználható a fogászati ellátás számos területén. A saját (PRF) membrán trombocitákban és növekedési faktorokban gazdag, így számos előnyös, szöveti regenerációs folyamatot elősegítő tulajdonsággal bír. Ezen felül a behelyezett csontpótló anyag szervezetbe való beépülését is pozitívan befolyásolja az érújdonképződést elősegítő tulajdonsága révén.

Milyen előnyöket nyújt a saját membrán technológia?

  • - teljes mértékben biokompatibilis és biztonságos,
  • - ellenőrzött elkészítés és felhasználás,
  • - gyors beavatkozás és munkafolyamat,
  • - stimulálja a szövetek regenerációját és ezáltal a sebgyógyulást nagymértékben elősegíti,
  • - gyulladáscsökkentő hatása hozzájárul a gyorsabb regenerációhoz és a biztosabb eredmény eléréséhez,
  • - segíti a csontpótló anyag gyorsabb és biztosabb beépülését a szervezetbe,
  • - bakteriosztatikus tulajdonságokkal rendelkezik,
  • - számos nemzetközi tanulmány és tudományos cikk bizonyítja a klinikai hatékonyságát.

Milyen beavatkozások során lehet a saját membrán technológiát felhasználni?

Csontpótláskor vagy arcüreg-emelés esetén:
A műtéti terület szakszerű lezárása által védelmet nyújt a bakteriális fertőzésekkel szemben, valamint hozzájárul az adott terüelet gyorsabb gyógyulásához. A gél állagú membránnal átitatott csontpótló anyag gyorsabban és hatékonyabban képes a szervezetbe beépülni, így biztonságosabb és hosszútávú eredmény elérésére vagyunk képesek. A saját membránnal való végleges lezárás a géllel átitatott csontpótló anyag stabilitását és szöveti integrációját is nagyban elősegíti.

Fogeltávolítást követően:
Minden fogeltávolítás valamilyen szintű csontveszteséggel is jár, mely az idő előrehaladtával folyamatosan nő. A PRF membrán technológia egyik előnye, hogy az elkészített saját membrán az eltávolított fog helyére behelyezhető, ezáltal is késleltetni lehet a csontveszteség előrehaladtát. Csontpótló anyaggal kiegészítve akár későbbi implantációs beavatkozásokhoz is megfelelő csontkínálatot tudunk kialakítani és megőrizni.

Parodonotális folyamatok kezelésénél:
A fogágyat érintő betegségek kezelésénél a sebészi terápia kiegészítő eljárásaként is előnyösen alkalmazható a saját membrán technológia.

Saját membrán technológia

További információk

REGENERATÍV MEDICINA - kemény- és lágyszövet engineering

A sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb, korszerű módja a vérben levő növekedési faktorok fokozott felhasználása. Az egyik első lépcső ebben az irányban a néhai Platelet Rich Plasma (PRP), a Trombocitában Gazdag Plasma alkalmazása volt (Marx 1998).

A Platelet Rich Fibrin (PRF) az előbbi módszer továbbfejlesztett, annak második generációját jelenti. A PRP és a PRF közötti különbség, hogy míg az előbbiben nincs fibrin és csak kevés fehérvérsejt van, addig a PRF fibrinben és leukocytákban is "gazdag" és mentes heparintól és mindenféle más adalékanyagtól.

A PRF módszert dr.Joseph Choukroun (sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista) dolgozta ki 2001-ben, mely azóta már az egész világon elterjedt. Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálnak. A természetes koagulációs folyamat eredménye egy leukocytákban és thrombocytákban gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott leukocyták és trombocyták növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak. A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem gyulladásos citokineket raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás proliferatív, exudatív stádiumában kapnak szerepet, illetve gyulladást gátló citokineket is, melyek a szövetformálódás kezdetét szabályozzák.

A PRF koncepciójának továbbfejlesztése az alacsony sebességgel történő centrifugálásban áll, mely emeli a leukocyták számát, a növekedési faktorok mennyiségét és fokozza a mátrix-tulajdonságokat. Így két új protokoll vált elérhetővé: az Advanced (azaz továbbfejlesztett) – PRF (A-PRF) és az Injectable (azaz az injektálható, fecskendezhető) PRF (i-PRF). A preparált A-PRF-ből membrán is készíthető, kombinálható csontpótló anyagokkal, illetve i-PRF-el is.

A PRF technológia alkalmazásának javasolt indikációs területei: maxillo-faciális sebészet (alveolus-prezerváció, augmentáció, sinus-elevatio, fogászati implantáció), a parodontológia különböző területei (regeneratív sebészet, rekonstuktív sebészet), az ortopédia, a bőrgyógyászat, valamint az arcesztétika és a plasztikai sebészet. Az i-PRF használata, mivel sok embrionális őssejtet is biztosít, egyéb szövetregenerációs eljárásban, úgymint porc, ín, csont, lágyszövet, és nem utolsó sorban arcesztétikai beavatkozások alkalmával is felettébb javasolt.