Kedd, csütörtök: 09:00 - 14:00, szerda: 13:00 - 16:00

Röntgendiagnosztika

Állapotfelmérés

A pontos és átfogó radiológiai leképezés és kiértékelés elengedhetetlen része a különféle fogászati és szájsebészeti eljárások megfelelő és szakszerű kivitelezésének, illetve az esetleges nehézségekre való felkészülésre.

Panoráma röntgen (OP) felvétel

Rendelőnkben lehetőség nyílik rutinszerűen alkalmazott panoráma (OP) felvételek elkészítésére is.

Kisfilmes fogfelvétel

A kisfilmes röntgen egy-két fog alapos ábrázolására alkalmas. Egyik leggyakoribb típusa a periapicalis film, melyen jól látszódnak a gyökér és gyökércsúcs körüli területek, és eltérések. További típusa a szárnyas film, mely a koronai rész pontos megjelenítése által fogszuvasodás diagnosztikájában nyújthat segítséget.

3-Dimenziós CBCT felvétel

A Dentomix-nél lehetőség van nemcsak a hagyományos panorámaröntgen-felvételek, hanem a 3D CBCT-felvételek elkészítésére is.

Teleröntgen felvétel

Rendelőnkben lehetőség nyílik speciális, a fogszabályozásban használatos oldalirányú teleröntgen felvétel elkészítésére is.

Kérdések és válaszok

  • A panoráma röntgen olyan képalkotó technológia, ami részletes információt ad a fogak, és az állcsontok állapotáról. A vizsgálat során kétdimenziós felvétel készül a felső és alsó fogsorról, az állkapocsízületről és az arcüreg alsó részéről.

  • A CBCT készülék egy kúp alakú röntgennyaláb és egy ellentétes irányba mozgó detektor segítségével képezi le a teljes alsó-felső állcsonti, valamint arcüregi területet, miközben 360 fokban elfordul a vizsgált személy körül.

  • A tizedmilliméteres pontossággal dolgozó, három dimenziós képet adó CBCT-nél nemcsak nagyíthatnak a szájsebészek, hanem nézőpontot is válthatnak, és minden fogat, szövetet, valamint a csontozatot is aprólékosan megvizsgálhatják, mielőtt hozzákezdenek a különböző műtétekhez. A CBCT vizsgálatok másik nagy előnye, hogy a panoráma röntgeneken szinte láthatatlan fogeredetű arcüregi folyamatok is diagnosztizálhatóak, így azok gyógyítása – akár fül-orr-gégész bevonásával – leegyszerűsödik.

  • A CBCT készülék speciális működési elvének köszönhetően a röntgendózis akár 5-15-ször is alacsonyabb lehet, mint a hagyományos CT készülékek esetében.