Kedd, csütörtök: 09:00 - 14:00, szerda: 13:00 - 16:00

Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog eltávolítás

Az előtört bölcsességfogak pozíciójából adódóan gyakran előfordul, hogy a páciens nehezen fér hozzájuk, így a tisztításuk komplikálttá, esetleg lehetetlenné válik. Ebből adódóan a bölcsességfogak hajlamosabbak a fogszuvasodásra, előrehaladott állapotban a fogbél gyulladására. Anatómiai sokszínűségüknek köszönhetően nehezen megoldható a fogak konzervatív terápiája, így az esetek nagy részében az adott bölcsességfog eltávolítása javallott. Részben előtört bölcsességfogak esetében a tisztítás még inkább megvalósíthatatlan, ilyen esetekben az előbb felsorolt következményes betegségeken kívül a lágy részek gyulladása is felléphet a fog koronája körül. Ez a folyamat fájdalmas gyulladással, duzzanattal, szájzárral és általános tünetekkel, például hőemelkedéssel, lázzal is járhat.

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

Amennyiben a bölcsességfog részben vagy teljes mértékben lágy szövettel, ínnyel fedett, esetleg mélyebben az állcsontban található, úgy szükségessé válik a bölcsességfog műtéti eltávolítása. A műtéti beavatkozást minden esetben röntgendiagnosztika előzi meg. Rutinszerűen a műtét helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. A fogat felszabadítjuk a lágy szövetek alól, majd esetenként kevés csont elvételével hozzáférhetővé tesszük. Ezután egy, vagy több darabban történik a bölcsességfog kiemelése az adott állcsontból. A fogeltávolítás után varratot helyezünk be, melyet egy hét gyógyulási idő után távolítunk el a műtéti területről.

Kérdések és válaszok

 • Az esetek nagy részében igen, de minden eset egyéni elbírálást igényel. Ha hosszú távon panaszmentes az adott bölcsességfog és semmilyen kórós elváltozást nem okoz, úgy eltávolítása nem minden esetben indokolt.

 • A bölcsességfogak műtéti eltávolításának ideális időpontja a serdülőkortól számítva körülbelül a 30. életév közé esik. Amennyiben már korai életkorban feltételezhető a bölcsességfogak okozta esetleges későbbi fogászati komplikációk lehetősége, úgy sok esetben érdemes azokat megelőzés céljából eltávolítani.

 • - a fog előrehaladott szuvas léziója esetén, valamint fogfájás esetén
  - ha a fog körüli lágy szövetek gyulladását okozza
  - amennyiben az előtte lévő őrlőfog koronájának nekidől, így azt tisztíthatatlanná teszi
  - amennyiben az előtte lévő őrlőfog gyökerének felszívódását okozza
  - ha a bölcsességfog helyhiányt vagy fogtorlódást okoz
  - a fog koronája körül kialakuló állcsont ciszta esetén
  - ismeretlen arcfájdalom, fülbe sugárzó fájdalom esetén
  - ha parodontális tasak alakul ki körülötte, mely fogágybetegséghez vezethet

 • Mint minden műtéti beavatkozás után, bölcsességfog eltávolítást követően is lehet számítani fájdalomra, érzékenységre, arcduzzanatra. Közvetlenül a beavatkozás után enyhe utóvérzés is előfordulhat, ám ez egyszerű kompresszióval (a beteg steril gézre harap) kontrollálható. Enyhe fájdalomcsillapító alkalmazására szükség lehet pár napig, amíg az érzékenység alább hagy. Főleg alsó bölcsességfog eltávolítása után kialakulhat arcduzzanat a második, harmadik napon, melynek mértékét a műtét utáni azonnali óvatos jegeléssel (10 perc jegelés, 20 perc szünet) jelentősen lehet csökkenteni. A műtét utáni napon puha sörtéjű fogkefével finoman tisztítani kell a műtéti területet és a behelyezett varratokat.

 • A teljes gyógyulás néhány héttől akár néhány hónapig is eltarthat. Rendszerint azonban az első két hét múlva a gyógyulás olyan mértékű, hogy rendszerint újból kényelmesen újra funkcióba helyezhető az adott terület is.