A rossz lehelet és a reggeli elhagyása közötti kapcsolat tini korban

d65085d854a39feae81a41eb458281c5_XL
„Fogvédő” a fogcsikorgatás ellen  
2015-09-06
1ac006229f
A Bölcsességfog eltávolítás kockázatai
2015-09-06

A rossz lehelet és a reggeli elhagyása közötti kapcsolat tini korban

Gedeckter Frühstückstisch

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Így szól a mondás is: Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy szegény ember. Mégis a felkelés utáni kapkodás általában a nyugodt reggelizés rovására megy. A munkába sietve nincs idő nyugodtan az asztal mellé ülni, sőt gyakran a gyerekek is csak jóval később harapnak valamit az iskolai büfében. Nem kell tehát taglalni, mennyire káros ez a szervezetre.

Sőt egy új tanulmány kifejezetten azt a kérdést célozta meg, hogy milyen hatása van a tizenévesekre a reggeli kihagyása. Ha eddig azt gondoltuk, hogy a tizenéveseket nem sújthatja a kellemetlen szájszag, akkor tévedünk.

Dupla akkora a valószínűsége a kellemetlen szájszag kialakulások azoknál a fiataloknál, akik nem szoktak reggelizni, mint azoknál, akik rendszeresen reggeliznek.

A tanulmány az International Journal of Dental Hygiene szaklapban jelent meg.

A kutatás alapján a résztvevők 20%-a állította, hogy nem szokott reggelizni, közülük 36%-ának volt rossz a lehelete. Ennek a 36%-nak viszont csak a fele tudta magáról, hogy rossz a lehelete.

A rossz lehelet romboló hatással van az önbizalomra és az önbecsülésre különösen serdülőkorban. A tanulmány remélhetőleg felkelti a figyelmet a kihagyott reggeli hatásaira, következményeire.

A rendszeres reggelizéssel elkerülhető a szájszag, ami a pozitív szocializálódást és a magasabb önbecsülést segíti.

Emellett természetesen fontos a nyelv alapos tisztítása, mivel a szájszagot sok esetben a nyelven lerakódott lepedékek, baktériumok okozzák. A baktériumok gázokat bocsátanak ki, ami a kellemetlen leheletért felelős.

Időpont kérés