Implantáció

Minden implantációs rendszer lényege a nagy tisztaságú titán implantátum, melyet az állcsontokba helyezzük, így teremtve elégséges pillért a rögzített , vagy a kivehető fogpótlások stabilabbá tételéhez. Az implantátumok behelyezése helyi érzéstelenítésben, ambuláns sebészeti eljárás keretében történik. A beteg külön kérésére altatásban.

Megjegyezni kívánjuk, hogy az implantáció tervezésénél rendkívül körültekintően kell eljárni: figyelembe kell venni a beteg életkorát,a csont vastagságát, sűrűségét, a meglévő fogak elhelyezkedését állapotát, a fogágy érintettségét, az anatómiai képletek közelségét a tervezett implantátumhoz.

 

Fel kell hívni mindenki figyelmét, hogy egy rosszul tervezett és kivitelezett implantációs műtét maradandó egészségkárosodáshoz vezethet. Ezért is elengedhetetlen manapság a műtét árához képest elenyésző 3 dimenziós fogászati CT vizsgálat a tervezési szakaszban, illetve a műtét utáni gyógyulási szakaszban. Manapság bravúros műtéti technikák állnak a betegek szolgálatába, de mindig megfelelő kritikával kezeljük azokat a kijelentéseket:

„betegeim számára csak az implantátumokon nyugvó fogpótlásokat tartom elfogadhatónak és én csak ilyet készítek így óvva meg a fogakat a csiszolástól.”

Soha ne felejtsük el, hogy az implantáció is csak egy a sok lehetőség közül, nem univerzális, nem alkalmazható mindig, mindenkinél.
Az is elgondolkodtató, hogy ha valakinek foghiánya alakult ki az általában több fogra is kiterjed, illetve a még meglévő fogai is vagy, szuvasak, tömöttek, gyökér kezeltek, így tehát komplex ellátást igényelnek. Így csak az implantációra koncentrálni, ezeket figyelmen kívül hagyva egy protetiai rehabilitációnál műhiba.

Nem szabad elfeledkeznünk a beültetések áráról sem, és arról sem, hogy még sok egyéb költséggel is szembe kell nézni, nem utolsó sorban , a teljes protetikai munka költségével, hiszen az implantátumok, csak a szükséges segédeszközei a pótlás elkészítésének.
Mindezek ellenére egy jól kivitelezett implantációs rendszer kiválthatja a kivehető fogpótlás kényelmetlenségét, így nyújtva egy jobb élet minőség lehetőségét a betegnek.

Annak, hogy rendelőnkben a német Schütz implantációs rendszert alkalmazzuk több oka is van. Első sorban a CBCT-re épülő Schütz Impla3D szoftver segítségével három dimenzióban tudjuk tervezni az implantátumok elhelyezkedését, nagyságát, rendszer kompatibilis frézgépünkkel sebészi fúrosablont tudunk készíteni, hogy az implantátumok a valóságban is oda kerüljenek a csontba ahová terveztük azokat.

Fontos szempont a non-invazív műtéti technika, szike használata nélkül implantálunk, megkímélve betegeinket a műtéti utófájdalmaktól, duzzanatoktól, esetleges bevérzésektől.A hagyományos implantációs eljárások műtéti idejénél sokkal rövidebb idő alatt elvégezhető ezzel a technikával a beültetés és nem utolsó sorban szolid áron, német csúcsmínőséget kínálunk.

A rendszer három fontos lépése:

1.  A tervezett implantátumok ideális helyét jelölő furatokkal rendelkező CT sablonnal készítjük el a 3 dimenziós felvételt.

2. A CBCT DICOM képeit importáljuk a Schütz Impla3D szofverbe, ahol tervezés is megtörténik.

3. A szoftver segítségével állítjuk be a frézgépet, mellyel elkészítjük a vezető gyűrükkel rendelkező, de mélység stoppot is bíztosító sterilezhető fúrósablont.

Share