Fogpótlások

Azok a beavatkozások melyek során a már elvesztett fogak helyére esztétikus, funkcióképes műfogak kerülnek.

-rögzített fogpótlások: ezek elkészítése során a meglévő saját fogakat használjuk „Pillerekként”, melyeket a fogmű viselésére alkalmassá kell tenni ( csiszolás).

-hidak: ragasztással rögzülnek a hiányt határoló lecsiszolt fogon-fogakon.

Körhíd: gyakran előfordul, hogy foghiány nagysága, elhelyezkedése indokolttá teszi a meglévő összes fog csiszolását.

-adhéziós hidak: alkalmazásukkor foganyag feláldozása nélkül készíthető fogpótlás, illetve sínek (fogstabilizáláshoz), a fogak nyelv oldali felszínét felhasználó elhorgonyzásához. Hátránya, hogy alkalmazási területük szűk (rövid foghiány, hiányt határoló ép fogak, megfelelő harapási magasság)

-Inlay elhorgonyzású hidak: minimális fognyak feláldozása mellett, inlayhez előkészített üregrendszerbe horgonyozzuk le a hidat. Lehet félreégetett porcelán, keresztkötéses üvegszál merevítéses fémmentes műanyag (gradia, ceremage)

-CAD/CAM rendszer: néhány éve kifejlesztett rendszer fémmentes cirkónium fogpótlások, koronák, inlayk, onlayk elkészítésére. Ez egy komputer navigált frézgép (CNC) által cirkon tömbből kimart fogpótlás. A zárt rendszerbe, az előkészített fogról az információ fotóoptikai, vagy lézer szkenner használatával digitális formába kerül be, virtuális szabadságot adva a technikának a precíz tervezésre.

-Titán alapu fogpótlások: a titán az a nagy tisztaságú fém, mely implantátumok alapja, nem allergizál, szervezet nem ismeri fel idegenként, így szöveti reakció sincs. Ezért allergia gyanús betegek esetén fogpótlások anyagának is tökéletes választás.

-Kombinált fogpótlások: olyan esetben amikor fogak elhelyezkedése nem teszi lehetővé a csak rögzített fogpótlások elkészítését, a fix pótláshoz láthatatlan „kapoccsal” rögzül a kivehető pótlás.

Share