Fogmegtartó kezelések

Célja a szúvas fogak tömése, gyökérkezelése, fogágy állapotának javítása, kissé mozgó fogak újrastabilizálása, akár kis műtétekkel is támogatva az eredményességet. Nem utolsó sorban a fogkő eltávolítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Soft-laser terápiának köszönhetően, azonban még tovább is tudjuk növelni eredményességünket.

-Tömések: A szuvas fogak gyógyítására a leginkább elterjedt eljárás. Ezek lehetnek amalgámból, műanyagból (fotópolimerizációs tömések). Amalgám töméseket már évek óta nem alkalmazunk a régiek cseréje negatív röntgen lelet esetén is indokolt.

-Inlay (betétek): A fogak rentabilitásának talán legjobb lehetősége, mivel a speciálisan preparált üregről készített minta alapján, nagy rutinú fogtechnikus készíti el a „ tömést” laborkörülmények között, olyan lehetőségek birtokában, melyekkel a fogorvos nem rendelkezik, így azokat nem képes elvégezni a szájban ilyen minőségben. Az inlay készítésének egyetlen „hátránya”, hogy nagy rutint követel meg fogorvostól és fogtechnikustól egyaránt. Az inlayk készülhetnek aranyból, más szájálló fémből(öntéssel), porcelánból (égetéssel), műanyagból (préseléssel, fotópolimerizációval), cirkóniumból (frézeléssel). A szakma irányelvei szerint régi „Black” szerint preparált fogak újbóli ellátására csak az inlayk alkalmasak, mivel a fogszinü tömések leggondosabb elkészítés mellett is zsugorodnak, mikrohólyagokat képezve, szabad nem polimerizált gyökök maradnak benne, kémiailag instabilak, akár néhány hónap alatt elszineződhetenek.

-Gyökérkezelés: Ez az egy kezelési lehetősége marad a fogorvosnak, ha fogszúvasodás oly nagy fokú, hogy megközelítette, vagy elérte az idegcsatornát. Abban az esetben is el kell végezni, ha az elváltozás panaszt nem okoz (elhalt fogak). Beavatkozás lényege: az erre kialakított gyökérkezelő műszerekkel távolíja el a fogorvos a gyökércsatornából az ideget, egyéb szövetet, elhalt szövetrészeket.

-Gyökércsúcs resectio: A dento-alveoláris sebészet tárgykörébe tartozik, de itt kell említeni, mivel gyökérkezelt fogak esetén a gyökércsúcsi elváltozás csak ezzel kissebészeti műtéttel gyógyítható, csak így tartható meg a fog.

Share