Fogágyproblémák

Fogágynak nevezzük mindazon anatómiai képleteket, melyeknek szerepük van a fog rögzítésében (gyökérhártya, gyökéri cement, csont). A fogágy betegségek sajnos nagyon gyakoriak, kezdeti állapotban íny vérzésen kívül semmi panaszt nem okoznak, így gyakran a beteg már olyan előrehaladott állapotban kerül fogorvosához, hogy a fogat, vagy akár fogcsoportokat is el kell távolítani.

Jellemző a tasakképződés, amely során az inny nívó és a csontfelszín között nagy eltérés figyelhető meg, ezt a holt teret granulációs sarjszövet tölti ki baktérium infiltrációval. Kialakulásához nagymértékben hozzájárul a funkcióhiány, foghiány, fogkő, a nem megfelelő szájhigiénéje, esetleg krónikus betegségek, rendszeresen szedett gyógyszerek, néha vírus fertőzések. Gyakran rontják a helyzetet a régi rossz fogpótlások, tömések.

Kezelésben a konzervatív terápia mellett: fogkőlevétel szükséges, mely történhet nagyfrekvenciás vagy piezo ultrahangos készülékkel, polírozás, helyes fogápolásra nevelés, kis sebészeti műtétek: membrános csontpótlás, színezés is szóba jöhet. Műtét utáni softlaser terápia nagymértékben javítja az eredményességet.

Share